Skip to main content

Ylihuomenna 20.10. vietetään jälleen DNA:n lanseeraamaa Älyvapaa-päivää. Tarkoitus ei kuitenkaan ole jättää ”aivoja narikkaan” eikä hölmöillä, vaan unohtaa päiväksi kaikenlainen älylaitteiden käyttö. Tai ainakin pyrkiä vähentämään älylaitteiden käyttöä ja ruutuaikaa päivän aikana, jos täyskielto ei jostain syystä onnistu.

Ruutuaika tarkoittaa aikaa, jonka ihminen viettää erilaisten ruutujen äärellä ja älylaitteiden kanssa. Digitaalisen sisällön kuluttaminen eli internetin ja sosiaalisen median kuuntelu, katselu ja lukeminen, ovat älylaitteiden passiivista käyttöä, joka nimensä mukaisesti liiallisesti käytettynä passivoi ja lamaannuttaa käyttäjää sekä vähentää keskittymiskykyä ja sosiaalista kanssakäymistä. Sosiaalisen median usein kaunisteltu sisältö voi saada oman elämän tuntumaan tylsän harmaalta ja aiheuttaa ahdistusta, stressiä ja masennusta.  Tällaisen passiivisen käytön liiallisesta määrästä on tutkitusti haittaa ihmisen itsesäätely- ja tunnetaidoille. Kouluissa on havahduttu kasvavaan ongelmaan lasten ja nuorten keskittymiskyvyn puutteessa, joka voi osin johtua digilaitteiden käytön tarjoamasta runsaasta nopeasta ärsyketulvasta, joka saa arkisten asioiden kanssa ponnistelun tuntumaan vaikeammalta.

Kaikki ruutujen edessä vietetty aika ei kuitenkaan ole pahasta. Kun älylaitteiden käytön tarkoituksena on aktiivinen sisältöjen haku, tuottaminen tai muokkaaminen, on ruutuaika kehittävää ja kannattavaa. On hyvä kiinnittää huomiota siis paitsi ruutuaikaan, myös siihen, mitä tuona aikana tehdään. Tärkeää on löytää sopiva suhde paitsi älylaitteiden viihdekäytölle sekä oppimis-ja tiedonhakutarkoituksiin käytetylle ajalle, mutta myös älylaitteiden kanssa vietetylle ajalle ja ns. normaalille elämälle; kanssakäymiselle muiden ihmisten kanssa, ulkoilulle, liikunnalle, levolle.

PyhäNetin toimistoihmisten älyvapaa päivä tarkoittaa Annen osalta esimerkiksi ulkoilua ja jouluaskartelujen materiaalien keräämistä luonnosta, ehkäpä myös kyläilyä ja hyvää punttitreeniä. Eetu viettää päivää perheen kesken oleillen ja todennäköisesti metsätöitä tehden.  Mikä on sinun älyvapaan päivän ohjelma?

Hallinnoi evästeasetuksia